TRANSFERUL DE CUNOSTINTE
INTRO

Studii si analize repetate au raportat consecvent faptul ca aproape 30% dintre angajatii care decid sa isi schimbe locul de munca iau decizia in prima saptamana de lucru si un procent aditional de 10% iau decizia in prima luna. In actualul context economic, din ce in ce mai multe companii se confrunta cu fenomene de fluctuatie fara precedent a personalului, insotite de probleme semnificative din punct de vedere al transferului de cunostinte. Transferul de cunostinte este un proces complex ce necesita atentie speciala permanenta.

EXPERIENTA PRACTICA

Gradul de formalizare si procedurare specific proceselor de inductie variaza amplu in randul organizatiilor dar un lucru este cert: companiile competitive au dezvoltat si implementat programe de onboarding coerente, structurate si masurabile. Stim din experienta practica ce diferentiaza un program de transfer al cunostintelelor eficient: abordarea. In timp ce majoritatea sunt dezvoltate bazat strict pe check-list-urile departamentelor de HR, cele care livreaza rezultate se bazeaza pe intelegerea detaliata a proceselor si rolurilor operationale.

SOLUTIA BENEFIQ IN PRACTICA
  • Concepem impreuna cu responsabilii interni desemnati programe de onboardng care acopera primele 90 de zile de interactiune angajat – angajator.
  • Ne asiguram ca, in aceste 3 luni critice, noii angajati beneficiaza de mult mai mult decat o orientare initiala.
  • Extindem sfera de acoperire a interactiunilor, documentam procesele vitale pentru testarea compatibilitatii in perioada de proba, activam potentialul real al evaluarii la sfarsitul perioadei de proba.
  • Ne implicam activ in reorganizarea rolurilor si activitatilor departamentului de training intern, daca acesta exista sau concepem o strategie de invatare si dezvoltare continua (inclusiv identificarea angajatilor cu potential de formatori si ghidarea acestora).

In felul acesta, „efortul” initial nu ramane un fenomen izolat care inceteaza sa mai produca efecte la finalul proiectului ci devine un proces intern activ cu potential impact strategic si pe termen mediu si lung.